Medikal Tekstiller

NEFES Ar-Ge Merkezi bünyesinde yazılan MEDİTEKS projesi kapsamında hasta, hasta yakınları ve hastane çalışanlarının memnuniyeti gözönüne alınarak hastane ortamındaki tekstil ürünleri üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmalar gelen talepler doğrultusunda ürünlere antibakteriyellik, leke iticilik, termal komfor, kırışmazlık gibi özelliklerin kazandırılması boyutundadır.

Aynı zamanda dekübitis hastalığı için köpük yara örtüsü yapımı ve hastaların bakım ve konforunu sağlama adına yatak örtüsü çalışmaları da bu proje kapsamında ele alınmaktadır.

Hastane tekstili sınıfına giren ve proje sürecinde çalışılması planlanan diğer bir ürün ise ameliyat iplikleridir. Burada hedeflenen çalışma sentetik bazlı organik malzemeler ile mukavemeti yüksek ve yara iltihaplanmasını önleyen ipliklerin elde edilmesidir.

Projede bu çalışmaların gerçekleştirilmesi adına kullanılması hedeflenen cihazlar:

  • • Liyofilizatör
  • • Gözeneklilik ölçer
  • • Laboratuvar tipi yüksek performanslı lif üretim makinesi
  • • Mini ram kurutucu
  • • Basınçlı fular sıkma makinesi

Hangi ürünlere hangi özellikleri kazandırmayı hedeflediğimiz aşağıda belirtilmiştir.

Yatak örtüsü: Antibakteriyellik, Leke iticilik, Kırışmazlık, Termal komfor

Hastane giysileri: Leke iticilik, Termal komfor, Yumuşaklık

Ameliyat ipliği

Medikal tekstiller sınıfına giren ve proje sürecinde çalışılması planlanan diğer bir ürün ise ameliyat iplikleridir. Burada hedeflenen çalışma sentetik bazlı organik malzemeler ile mukavemeti yüksek ve yara iltihaplanmasını önleyen ipliklerin elde edilmesidir.

Araştırma ve geliştirmesi hedeflenen diğer bir hastane tesktil ürünü ise ameliyat iplikleridir. Bu çalışmada hasta yarasının iyileşmesine katkı sağlayacak, iltihaplanmaya sebebiyet vermeyecek, doğal hammaddeden oluşacak ve dikim esnasında doktorlara da zorluk çıkarmayacak boyutta mukavemete sahip ipliklerin üretilmesi hedeflenmektedir.

Doktor önlükleri

NEFES Ar-Ge Merkezi bünyesinde yazılan MEDİTEKS projesi kapsamında hasta, hasta yakınları ve hastane çalışanlarının memnuniyeti gözönüne alınarak hastane ortamındaki tekstil ürünleri özellikler doktor ameliyat önlükleri üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmalar gelen talepler doğrultusunda ürünlere antibakteriyellik, leke iticilik, termal komfor, kırışmazlık gibi özelliklerin kazandırılması boyutundadır.

Yatak ve Yara örtüsü

Dekübitis hastalığı için köpük yara örtüsü yapımı ve hastaların bakım ve konforunu sağlama adına yatak örtüsü çalışmaları da bu proje kapsamında ele alınmaktadır.

Günümüzde deri ile bütünleşme gösteren yara örtülerine ilgi oldukça artmaktadır. Bunun sebebi derin yaralar sonrasında deride kalan izlerin bu yara örtüleri sayesinde minumum seviyeye ulaşmış olmasıdır. Aynı zamanda, bu ürünler yaranın iyileşme sürecinde iltihaplanma gibi sorunları en aza indiren ve yara iyileşmesine olumlu katkılarda bulunan köpük biyomalzemelerdir. Bu köpük yara örtüleri domuz ürünlerinden elde edilmekte ve yüksek fiyatlarda satılmaktadırlar. Bu proje ile bu ürünlerin, liyofilizasyon yöntemi kullanılarak yerli üretim sığır jelatininden üretilmesi hedeflenmektedir.

Epidermik yaralar için köpük yara örtüleri

Birincil ve ikincil derece yaralarda özellikler yanık ve uzun süre yatalak olan hastaların vücutlarında basıdan dolayı olujan derin yaralarda kullanılan köpük yara örtüleri günümüzde hem yara iyileştirici hem de yara eksudasını absorblayıcı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadırlar. Ancak bu ürünlerin neredeyse birçoğu yurtdışından ülkemize ihraç edilmektedir. Bu bilgilerden yola çıkarak resimde görülen kollajen yapılı köpük yara örtülerinin önüretimleri tamamen laboratuvarımızda ürettik.

Epidermolizis Bülloza hastaları için pansuman giysileri

Epidermolizis Bülloza hastalığı ülkemizde kelebek hastalığı olarak da bilinmektedir. Kelebek hastalığı insan derisinin en ufak bir sürtünmede su toplaması ve yeni bir sürtünme anında birincil ve ikincil derilerin soyulup dökülmesi şeklinde ilerleyen bu sebeple özel bakımlar gerektiren bir hastalıktır. Cildin nemli kalması, hasta kişilerin kolayca kıyafet giyebilmeleri, pansumanları esnasında derilerine yapıştırılan yara bantlarının minimum hasarla çıkarılması büyük önem arz etmektedir. Şu anda bu hastalık için yurtdışından ülkemize bir çok ürün ithal edilmektedir. Fakat yerli üretim bulunmamaktadır. Bu sebeple kelebek hastalığını pansuman edici örme giysilerinin ilk numunelerini ürettik.

Çalışmalarımız devam etmektedir...