ISTKA/YNY/192 KAPSAMINDA PROJEDE KULLANILAN CİHAZLAR

1. Fotometre

Fotometre cihazı temiz odalar ve hastanelerde gerçekleştirilmesi gereken Hepa Filtre Sızdırmazlık Testlerinde kullanılmaktadırlar. Hastanelerde yer alan H13 ve H14 tipi Hepa filtrelerin yüzde cinsinden geçirgenliklerinin belirli standartlar doğrultusunda belirli aralıklarda olması istenir. ATI 2i fotometre akıllı ölçüm probu vasıtasıyla ölçümleri gerek titreşim, ses ve görsel olarak verirken gerekse bu ölçüm sonuçlarını harici yazıcısı vasıtasıyla saklı tutar.

2. Aerosol Jeneratör

Aerosol jenaratörler, Hepa filtre sızdırmazlık testlerinde fotometreler ile birlikte kullanılırlar.


İnert bir gaz ve özel bazı yağlarla (Örn; Polialfa olefin) birlikte çalışan bu cihazlar ISO standartlarında yer alan belirli konsantrasyonlarda aerosol oluşumuna katkıda bulunurlar. ATI 5C aerosolünde bulunan sıvı PAO yağı 400 dereceye kadar ısıtılması akabinde inert bir gaz vasıtasıyla ( N ya da O gibi) klima santralinden aerosol formda gönderilirler. Gönderilen bu aerosol form filtre ön yüzeyinden fotometre vasıtasıyla taranarak filtre geçirgenliği ölçülür.

3. Hava Hızı Ölçüm Cihazı

Hotwire proba sahip hava hızı ölçüm cihazları içlerinde barındırdıkları soğuma prensibine dayalı ölçüm kabiliyeti sayesinde çok düşük hava hızlarında yüksek hassassiyette ölçüme imkan tanırlar. TSI marka hava hızı ölçüm ekipmanları ve ölçüm probları farklı ameliyathane sınıflarında istenen özel hava hızı değerlerinin yüksek doğrulukta ölçülmelerine olanak sağlar.

4. Duman Üretici Cihaz

Temiz oda ve hastanelerde gerçekleştirilen ve hava akış yönünün tesbitini sağlayan cihazlardır. Concept Smoke markasının geliştirmiş olduğu AirTrace cihazı içerisinde bulunan özel sıvının hızla buharlaşarak gaz forma geçişini sağlar ve bu sayede görselleştirme testleri gerçekleştirilmiş olur.

5. Partikül Sayım Cihazı

Hastanelerde bulunan ameliyathane, yoğun bakım ünitesi gibi alanlar ISO 14644-1 ve DIN 1946-4 standartlarına göre belli sınıflara ayrılmışlardır ve bu sınıfların standartlarca içermeleri gereken belirli partikül boyutları ve sayıları yer almaktadır. Partikül sayımının yanı sıra geri kazanım testlerinde de partikül cihazları kullanılmaktadır.


TSI’ın dakikada 50 litrelik çekiş hacmine sahip cihazları vasıtasıyla tüm bu testler standartlara göre otomatik olarak cihaz tarafından gerçekleştirilir ve cihaz üzerinde yer alan dahili yazıcı tarafından kaydedilen tüm verilerin çıktıları alınır.

6. Sıcaklık ve Nem Ölçer

Hastanelerde yer alan ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri gibi alanlarda en az 5 dakika boyunca dakikada bir kayıt yapmak üzere sıcaklık ve nem gibi parametreler ölçülmelidir.


Testlerimizde yüksek doğruluk ve hassasiyette ölçüm kapasitesine sahip Extech cihazları tercih etmekteyiz.

7. Balometre Cihazı

Balometre cihazı menfezlerden debi ölçümü için kullanılmaktadır. Ölçülen debi vasıtasıyla ameliyathanelerde, izolasyon odalarında ve yoğun bakım ünitelerde standart ve yönetmeliklerce sağlanması gereken hava değişim parametresi hesaplanabilmektedir.


TSI 8380 balometre, taşınabilir mikromanometresi, 16 noktadan hız ölçüm imkanı tanıyan hız matrixi, dahili fark basınç ölçüm kapasitesi gibi özellikleriyle fark yaratmaktadır.

8. Fular Sıkma Makinesi

Hastane tekstillerine yapılacak olan apre (leke iticilik, termal komfor, yumuşaklık, kırışmazlık ve antibakteriyellik) uygulamalarında kumaş üzerindeki fazla solüsyonu sıkarak kumaş üzerindeki solüsyonun belirlenen aralıklarda olmasını sağlayan projenin hastane tekstilleri konusunda yapılacak olan kimyasal çalışmalar açısından önemi olan bir laboratuvar ölçekli bir cihazdır.

9. Laboratuvar Ölçekli Ram Makinesi

Kimyasal solüsyon içerisinden çıkan numune kumaşların istenen derece ve sürelerde kurutulmasında ve üzerindeki apre işleminin kumaşa fikselenmesinde kullanılan ve projenin hastane tekstillerini iyileştirmeye yönelik çalışmalarında önemli yeri olan laboratuvar ölçekli bir cihazdır.

10. Liyofilizatör

Liyofilizasyon, çözelti veya süspansiyon halindeki maddelerin dondurulması ve sonrasında süblimasyon ile oluşan gaz fazının uzaklaştırılması neticesinde maddenin kurutulması işlemidir. Liyofilizatör cihazı bu özelliği ile proje kapsamında yapılması hedeflenen köpük yara örtülerinin oluşumunda büyük rol oynayan laboratuvar ölçekli bir cihazdır.

11. Porozite Cihazı

Yara örtüsü olarak hedeflenen ürünün yara nemini uygun değerlerde tutması için gözenekli bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Yara örtüsünün gözenekliliğini ölçmek için kullanılan porozite ölçüm cihazı bu anlamda büyük bir öneme sahiptir.

12. Çözeltiden Üflemeli Nanolif Üretim Sistemi: Aeorespinner L1.0

Aerospinner, nanofiber üretimi için kullanılan bir cihazdır. Nanolif yapının oluşması için üfleme yöntemi kullanır. Bu cihazda, kumaş homojenliği önemlidir. Üretim açma-kapama kontrol düğmeleri tarafından sağlanır. Kollektör dönüş hızı yaklaşık 10-220 rpm, maksimum numune boyutu 40x50 cm2 ve vakum kapasitesi 1000 m3/saat’tir. Püskürtme ünitesinde; nozul sürme hızı 1-10 m/dak, nozul-kollektör mesafesi 100-400 mm ve strok uzunluğu 50-400 mm’dir.

13. Santrifüj Nanolif Eğirme Sistemi: Nanocentrino L1.0

Santrifüj kuvvetleri kullanılarak nanolif üretimini gerçekleştiren bu sistemin en ciddi avantajı düşük enerji tüketimi ve yüksek performansı elde edilebilmesidir. Değiştirilebilir düzeler sayesinde ergonomik tasarım sunulmaktadır. Nanocentrino L1.0 300mm x 50mm ebatlarında nanolif ağlar üretebilmektedir.

14. Elektro Üflemeli Nanolif Üretim Sistemi: Aerospinner M1.0

Elektrospinning ile çözeltiden üflemeli nanolif üretim sistemlerinin bir arada buluştuğu yeni nanolif üretim sistemidir. Bir yandan basınçlı hava sayesinde hızlı üretim sağlarken bir yandan da elekrik akımı sayesinde damlacıksız bir şekilde nanolif üretimini gerçekleştirmektedir. Basınç aralığı 0-10 bar arasındadır. Cihazın sağladığı elektrik akımı ise 30kV’a kadar çıkmaktadır.

15. Elekro Üretimli Nanolif Üretim Sistemi

Elektrik akımı ile nanolif yapıları oluşturan nanolif üretim sistemidir. Cihaz, bir veya birden fazla püskürtücüyle aşağıdan yukarıya eğirme sağlar. Homojen fibröz numunelerin üretimini sağlayan, yatay hareketli döner bir toplayıcıya sahiptir. Cihaz, 100 ml / h’ye kadar besleme hızı ve 3 ila 25 cm’lik nozul-toplayıcı mesafesi ile 30 kV’a kadar voltaj aralığında çalışabilir.